אמנות מס – בשביל מה צריך את זה?
אמנות שונות שנחתמו בשנים האחרונות קובעות את תנאי שיתוף הפעולה בין מדינות שונות בכל הקשור לחוקי המיסוי שלהן, על אף שעבור רבים מדובר בעולם מוזר, בלתי מוכר ובעיקר לא מאוד ברור. כדי להבין טוב יותר את העולם הזה חשוב לזכור שהעולם שבו אנחנו חיים עבר שינויים משמעותיים מאוד מתחילת המאה ה-21 בפרט, ובעיקר אנחנו עדים לגלובליזציה במדדים שטרם נראו. חברות רבות פועלות היום בפריסה בינלאומית, ספקים קטנים וגדולים מעניקים שירותים ללקוחות מעבר לים, ובמקרים רבים נפתחות שלוחות של חברות וארגונים גם מחוץ לגבולות המדינה שבה נפתחו ועשו את צעדיהם הראשונים. אם כן, מיסוי בינלאומי הפך לכורח המציאות ובתוך כך נחתמו כמה וכמה אמנות מס.
מה נקבע במסגרת האמנות?
כאמור, מדינות שונות חותמות ביניהן אמנות מס שהן למעשה הסכמים המגדירים את זכויות המיסוי שלהן. מדינות שחתומות על אמנות מס מגדירות מראש ובאופן ברור את זכויותיה של כל אחת מהן בכל הקשור למיסוי ההכנסות של הארגונים הבינלאומיים ושל הספקים המבצעים עסקאות בינלאומיות. בין היתר נקבעות במסגרת האמנות הזכויות למיסוי במדינת המושב, זכויות מיסוי ראשוניות ושיוריות וכן נקבעים פטורים או זיכויים על בסיס שיעורי המס הנקבעים בין המדינות. מדינת ישראל, למשל, חתומה כיום על אמנות מס מול עשרות מדינות בעולם, בהן ארה"ב, בריטניה, ברזיל, הולנד, יפן, סין, דינגפור, ספרד, פורטוגל, קנדה, שוויץ ואפילו רוסיה ותאילנד. למטבעות של מדינות אלו ניתן לבצע המרת מט"ח בבנק הדואר, ציינג'ים ובבנקים ברחבי הארץ.
מונעים מיסוי כפול
אחת האמנות המרכזיות והחשובות ביותר היא האמנה למניעת כפל מס, שגם שמה מבהיר עד כמה היא חשובה וכיצד היא תורמת לספקים ולארגונים. יחידים וחברות אשר פעילותם העסקית רחבה וחורגת מגבולותיה של מדינה אחת בלבד עשויים להידרש לתשלומי מס כפולים בגין ההכנסות הנרשמות לטובת העסק, ולרוב יידרשו המיסים גם במדינת המקור שבה פועל הארגון וגם במדינה שבה מתרחשת העסקה או שבה פועלת שלוחה נוספת של העסק, למשל. בהיעדר אמנה עשוי הארגון להידרש לתשלום מס כפול, אבל במצב שבו האמנה קיימת, חתומה ותקפה, נחלקת עוגה המס בין שתי המדינות, והארגון חוסך לעצמו תשלום מס נוסף, מיותר. אמנות כפל המס שמדינת ישראל חתומה עליהן הן אמנות אשר מבוססות רובן ככולן על המודלים של ה-OECD ו/או על אמנות של האו"ם. אמנה זו תקבע באופן ברור מה שיעור המס שעליכם לשלם, לאיזו מדינה ובאיזה אופן. זהו מידע קריטי שיכול לחסוך לארגון הרבה מאוד כאבי ראש, עלויות ותהליכים מיותרים.