רואה חשבון לעסק – מה תפקידו?

רואה חשבון – מה הוא תפקידו? כיצד הוא עשוי למנף את העסק להצלחה פיננסית ומדוע כל עסק חייב לקיים קשר הדוק עם רואה החשבון שלו?

רואה חשבון בהגדרה הוא כל מי שהוסמך (לאחר לימודים של 3 שנים) לעסוק במקצוע רואה חשבון לפי חוק רואי – חשבון,תשט"ו 1955. מטרתו העיקרית הוא ייעוץ פיננסי לבעלי עסקים, תוך ביקורת על כלל הדוחות הכספיים (פדיון יומי וחודשי, דו"ח רווח והפסד ועוד),הנהלת חשבונות ועוד. לימודי ראיית חשבון כוללים לימוד חשבונאות, כלכלה, מסים, סטטיסטיקה, תורת המימון ועוד. לאחר תקופת הלימודים קיימת תקופת התמחות של שנתיים.

רואי חשבון מוסמכים יכולים לעבוד גם כחשבים ומנהלים בתחום הכספים, אף על פי שמקצועות אלו אינם דורשים תעודת רואה חשבון מוסמך. על רואה חשבון מוטלת אחראיות גדולה, לכן צריך לדעת את חוקי המס, שינויים ועדכונים, חוקי החשבונאות ועוד. כאמור, רואה חשבון נותן המלצות לכל בעל עסק, מעניק ייעוץ לגבי מקורות מימון, שיטות החזר וכדומה.

כאשר מדובר על רואה חשבון, לאו דווקא מדובר על העוסק בתחום במשרד רואה חשבון. כל רואה חשבון עשוי לעסוק כמובן בתחום באופן עצמאי או כשכיר באחת ממשרדי רואה חשבון. בנוסף, ניתן למצוא רואה חשבון בכלל מקצועות המשק. מפעלים, עסקים פרטיים, עסקים ציבוריים, משרדי ממשלה ועובדי מדינה. שילובם בשוק העבודה הוא גדול ורבים מאלו שמחזיקים בתואר ראיית חשבון, עובדים ככלכלנים, מנהלי כספים, חשבים ויועצים, כאמור בכלל המשק.

כיצד עוזר רואה חשבון לעסק?

במידה ומדובר בעסק חדש, עוד לפני ההקמה והפתיחה הרשמית, חשוב להצטייד ברואה חשבון מהימן. תפקידו בשלב הראשוני הוא מתן ייעוץ כספי, הנחייה וליווי בתהליך והמלצות על מקורות מימון לפי טיב העסק וצפי עתידי. בנוסף, הוא עוזר בהתנהלות מול כלל הרשויות ורשויות המס. דברים הכוללים פתיחת תיק עוסק מורשה או עוסק פטור, ח.פ לחברה, מיסוי מקדים, דיווחים במהלך השנה ועוד. כאמור, כאשר מדובר בעסק חדש לחלוטין, יוכל רואה חשבון מהימן לתת תמונה אמתית של המציאות. גודל ההלוואה שכדאי לקחת (בהתאם להון העצמי הקיים ויכולות ההחזר החודשי), ניהול חשבוניות – בעיקר בשלב הראשוני שמתמודדים מול ספקים רבים ועלולים להתבלבל ולאבד כיוון באופן מוחלט.

בישראל מדי שנה נסגרים עסקים פרטיים רבים. הנתון עומד כיום על 41 אלף עסקים קטנים בכל שנה. חשוב לזכור כי כל עסק חוו קשיים בעיקר בשלב ההתחלתי בו ההוצאה הכספית היא גדולה ביותר. לכן, רואה חשבון הוא זה שנמצא עם האצבע על הדופק. מתפקידו לדאוג לאינטרסים של כל לקוח, לוודא שכלל ההוצאות עומדות בהתאם לתכנון. לכל עסק יש פרק זמן מסוים בו בעל העסק עשוי להחזיר את ההשקעה ולהתחיל למעשה להרוויח. בכדי לוודא שבעל העסק לא ייפול לבור עמוק מדי, חייב להיות לצידו רואה חשבון מנוסה ואיכותי, היודע לראות את התמונה העתידית, תוך הכרת השוק בצורה הטובה ביותר. ישנה חשיבות גדולה לזמינותו של רואה החשבון לטובת בעל העסק. בזכות הטכנולוגיה העכשווית ניתן לקבוע רואה חשבון בצפון ושהעסק יהיה במרכז הארץ, לדוגמה. אך חשוב שרואה החשבון יהיה מהימן, זמין ואיכותי.

כל עסק בין אם הוא חדש או אם מדובר בעסק ישן, חייב לקיים שיתוף פעולה מלא עם רואה החשבון. לכן יש להעביר אליו את כלל המסמכים הדרושים (חשבוניות, קבלות, פדיון חודשי ושנתי). יש להעביר בתום השנה דוח ספירת מלאי מפורט לרשויות המס. רואה החשבון משלב בין ייעוץ פיננסי לעסק ועמידה מול רשויות המס. כל רואה חשבון איכותי ידע לאמוד את מצב הרווחים או ההפסדים של העסק, לתת המלצות לשיפור ולייעול וכדומה. רואה חשבון בוחן את תשלומיו של בעל העסק לרשויות המס וביניהם מס הכנסה. פעמים רבו אנו שומעים על החזרי מס המגיעים לעסקים. תפקידו של רואה החשבון הוא לוודא כי דרישת המס מהרשויות תואמות את ההכנסות העסק. לעתים ייתכן חישוב מוטעה הן של רשויות המס או של רואה החשבון. במידה וקיימים טעויות, תפקידו של רואה החשבון לדאוג להחזר המס המתאים.

מאחלים לכם הצלחה בפתיחת העסק ולכל אורך הדרך!